Verspanen: waar moet je rekening mee houden?Een gereedschap dat afbreekt of vastloopt in een werkstuk; het kan iedereen overkomen. Verspaning is geen eenvoudig proces omdat het een uiterst precisie product is. Waar moet je nu op letten tijdens verspanen?

De aandachtspunten

Spaandikte

Spanen kunnen te dik of te dun zijn, dit kan een nadelig effect hebben op het proces. Is er een te grote spaandikte, dan zal de spaan niet of moeilijk breken met als gevolg dat het gereedschap stuk kan gaan. Is de spaan te dun, dan brengt deze niet genoeg warmte met zich mee.

Gereedschapskeuze

Bij verspaning is het gereedschap een belangrijke factor om tot een goed eindresultaat te komen. Naast de kwaliteit van het gereedschap, is ook de geometrie van belang. Zo is de vrijloophoek en de spaanhoek belangrijk. Aluminium vereist namelijk een andere hoek dan staal of kunststof.

Juiste materiaalkeuze

Kwaliteitsvol materiaal heeft een grote invloed op het verspaningsproces. Ook de invloed van warmte inbreng is essentieel. Het is belangrijk dat het plaatwerk niet uitzet of dat de structuur van het oppervlak niet verandert. De kwaliteit van de frees is ook afhankelijk van de spiraalhoek. Dat bepaald namelijk hoe makkelijk de frees materiaal afneemt.

Ben je op zoek naar gereedschappen van hoge kwaliteit?

Gereedschapsmakerij Simons in Hamont draagt precisie hoog in het vaandel. Onze producten en machines maken in allerhande sectoren het verschil. Bekijk alvast ons aanbod matrijzen en gereedschappen hier.

Contacteer ons

Meest recent

 
Uitgebouwd hi-tech machinepark
& hoog gekwalificeerde werknemers
 

ontdek meerContacteer Ons

Meer producten

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.​​​​​​​