Waarmee moet een veilige slijpmachine uitgerust zijn?Machineveiligheid is zeer belangrijk om risico’s te verkleinen. Wanneer een machine niet goed is uitgerust, vergroot dat het risico op een ongeval. Zware machines kunnen voor ernstige verwondingen zorgen wanneer de veiligheid onvoldoende in acht wordt genomen. Hier leer je alles over de uitrusting van een veilige slijpmachine. 

Tekenen van een onveilige machine

Eerst en vooral stel je de volgende vragen om de veiligheid van een apparaat te beoordelen.

  1. Kan er een lichaamsdeel bekneld raken in de machine? 
  2. Kan er haar of kleding meegetrokken worden door een onderdeel van de machine?
  3. Kunnen er gereedschappen of onderdelen spontaan uit de machine springen? 
  4. Zijn er duidelijk gebreken te zien of te horen? 

Als het antwoord op één van de bovenstaande vragen ‘ja’ is, dan heb je te maken met een onveilige machine. Een toestel kan pas als veilig worden beschouwd wanneer het risico op een incident of ongeval tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht.

Waar moet je slijpmachine dan wel mee uitgerust zijn? 

Een eerste belangrijk deel van de veiligheidsuitrusting is een noodstop. Wanneer een noodsituatie zich voordoet, kan de machine stopgezet worden door middel van deze knop. 

Verder is het ook belangrijk dat de machine over voldoende beschermkappen beschikt. Op die manier kan je vermijden dat niemand in aanraking kan komen met bewegende onderdelen. 

Een handige tip is om te kijken naar de Europese CE-markering. Wanneer een machine over deze markering beschikt, is dat een teken dat het toestel is goedgekeurd volgens Europese richtlijnen.   

Op zoek naar een betrouwbare gereedschapsmakerij in Limburg?

GM Simons is al ruim 40 jaar expert in het maken van gereedschappen en andere fijnmechanische onderdelen. Met een ruim machinepark en gekwalificeerde werknemers zijn wij op iedere klus voorbereid. 

Bekijk hier onze slijpmachines

Meest recent

 
Uitgebouwd hi-tech machinepark
& hoog gekwalificeerde werknemers
 

ontdek meerContacteer Ons

Meer producten

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.​​​​​​​