De 3 vaakst gemaakte fouten op een freesmachineMet een freesmachine kan je prachtige eindresultaten verkrijgen. Dat is natuurlijk wanneer je weet waar je mee bezig bent. Verspanen is namelijk niet altijd kinderspel. Ontdek hier de drie vaakst gemaakte fouten op een freesmachine zodat jij ze zelf niet maakt.

1. Verkeerde freeskeuze

Bekijk op voorhand goed welk type frees het meest geschikt is voor de klus. Iedere frees heeft zo zijn zwakke en sterke punten. Een spiebaanfrees is bijvoorbeeld centrumsnijdend. Dat betekent dat je met een spiebaanfrees in het materiaal kan boren en dan frezen. Aan de andere kant heb je bijvoorbeeld een vingerfrees die aan de omtrek snijdt. Hiermee kan je dus niet rechtstreeks in het materiaal boren.  

2. Verkeerd instellen van voeding

De voeding is de snelheid waarmee het gereedschap zich in het materiaal verplaatst. Wanneer de voeding verkeerd ingesteld is, kan dat gevolgen hebben voor je freesmachine. Bij een te trage snelheid kan warmte zich opbouwen waardoor de frees sneller zal verslijten. Aan de andere kant is een te snelle voeding ook niet goed aangezien een te snelle voeding ervoor kan zorgen dat de frees breekt

Heb je een conventionele frees? Dan leer je het beste vertrouwen op je zintuigen om een goede voedingssnelheid te bepalen. Kijk goed naar je werkstuk en luister. Na verloop van tijd leer je hoe een goede voedingssnelheid eruitziet en klinkt. 

3. Verkeerde snedediepte 

Naast een correcte voedingssnelheid is een juiste snedediepte ook van belang. Je snedediepte bepaalt namelijk hoe diep het gereedschap in het werkstuk zit. Bij een te grote snedediepte loop je het risico dat je gereedschap afbreekt of dat het werkstuk verschuift. 

Hoe je de snedediepte bepaalt, is afhankelijk van enkele factoren. Zo bepaalt het type frees bijvoorbeeld hoe diep je ermee kan verspanen. Voor een spiebaan- en vingerfrees geldt de volgende vuistregel: de maximale snedediepte bereken je door 2/3 van de diameter van de frees te nemen. 

Op zoek naar een expert in frezen?  

GM Simons heeft ruim 40 jaar ervaring met gereedschappen. Daarnaast beschikken we over een groot machinepark met draaibankenfrezenslijpmachines en draadvonkers

Bekijk hier ons machinepark

Meest recent

 
Uitgebouwd hi-tech machinepark
& hoog gekwalificeerde werknemers
 

ontdek meerContacteer Ons

Meer producten

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.​​​​​​​